briquetas-madera-Acalora

Top 5 principals beneficis d’utilitzar briquetes de fusta

actualitzat 6 juny de 2016
actualitzat 29 febrer de 2016

Les briquetes de fusta són un combustible natural que ja forma part d’una tendència cada vegada més popular: la biomassa. Hi ha molt interès per conèixer més detalls sobre aquesta nova forma d’escalfar les nostres cases, sobretot pels avantatges que destaquen en comparació amb altres combustibles que existeixen al mercat.

beneficis-dutilitzar-briquetes-de-fusta

Vols conèixer els 7 principals beneficis d’utilitzar briquetes de fusta? Descobreix-los a continuació:

1. Briquetes de fusta ecològiques i 100% naturals

Les nostres briquetes de fusta estan fabricades a partir de fusta sobrant procedent de la indústria. Després d’un important procés de selecció, les fustes que no poden ser aprofitades per cap altre fi, es trituren per donar lloc a les briquetes. Neix d’aquesta manera un producte 100% reciclat, provinent d’una matèria prima que era ja inaprofitable. Des d’Acalora triturem aquestes peces de fusta per fabricar les briquetes, aquest producte que substitueix la llenya, el carbó i altres combustibles més nocius pel medi ambient.

La composició de les nostres briquetes és 100% natural, ja que no contenen coles ni aglutinants ni altres substàncies que puguin fer malbé les calderes i instal·lacions de calefacció. El contingut de les briquetes és fusta 100%. El component que permet que es mantinguin compactades és la lignina, una substància natural de la fusta que actua com un aglutinant natural.

Serradures per fer briquetes de fusta

2. Comoditat

Un altre dels motius pels quals els usuaris es decanten per utilitzar les nostres briquetes de fusta com a combustible és la comoditat d’entrega del producte i ús.

A diferència de la llenya i el carbó, l’entrega de les briquetes és paletitzada, és a dir, totes les briquetes vénen ben organitzades en un palet (de 300 o 1.100kg aproximadament) i el transportista intenta situar-lo el més a prop possible de la caldera (sempre i quan no hi hagi obstacles que no es puguin superar amb un transpalet). En el cas de la llenya cal remenar i apilar el producte per ressituar-lo al lloc desitjat. I el mateix en el cas del carbó però sumant-hi el factor “brutícia”. Les briquetes, en canvi, les tindrem situades prop de la caldera i en un palet embolicat amb film que anirem destapant a mesura que es gasti el palet, d’aquesta manera conservarem tant el producte com el lloc en òptimes condicions.

Totes les briquetes són pràcticament iguals, pesen aproximadament el mateix i per la seva forma i tamany es poden agafar molt fàcilment per posar-les dins de la caldera. Un producte que va directament del palet a la caldera, sense procediments intermedis!

3. Reducció d’espai en l’emmagatzematge

L’avantatge principal de què les briquetes s’entreguin en palets és l’optimització de l’espai. El fet que estiguin ben organitzades i col·locades en un palet evita que hi hagi espais buits entremig (fet que faria guanyar volum però no quantitat de producte).

Aquesta presentació l’aconseguim gràcies a l’elevat pes específic de les briquetes (podem emmagatzemar 1.000 kg de ben tan sols un metre cúbic), això ens permet posar 624 briquetes en un palet de 120 x 80 (uns 1.100kg) sense ocupar pràcticament espai; fet molt rellevant per l’emmagatzematge del producte pels clients, sobretot pels que no disposen de molt espai al magatzem o aprop de la caldera. La mateixa quantitat de llenya ocuparia fins al doble o triple d’espai. I el mateix passaria en el cas del carbó perquè, com que no es pot apilar, cal fer un munt i anar-lo refent i reestructurant.

4. Elevat poder calorífic

Les briquetes són blocs de fusta triturada i compactada a una pressió molt elevada (1.800kg/cm2). En tractar-se d’un producte que està tan compactat es converteixen en un producte molt dens i, per tant, amb un elevat poder calorífic (aproximadament 5.000 kcal/kg). 5.000 kilocalories per cada quilo de briquetes són més kilocalories que les que contenen molts tipus de llenya, tot i que una mica menys que el carbó.

Per aquest motiu, pel seu elevat poder calorífic, les briquetes són un producte que aconsegueixen elevar la temperatura molt ràpidament.

5. Combustió lenta i constant

Al tractar-se d’un producte que ha estat premsat a una pressió molt elevada, fa que tingui molta densitat i compactació i com a conseqüència, cremi de forma lenta i constant. Com més densitat té una briqueta, menys contingut d’aire hi ha en el seu interior i, per tant, més lentament es consumeix. Les briquetes cremen inclús més a poc a poc que els pèl·lets.

Així doncs, la seva lenta combustió propicia que s’aprofitin totes les calories de la fusta sense que una part important desaparegui per la xemeneia sense haver estat aprofitada.

Esperem que aquests 5 motius t’ajudin a descobrir les raons per les quals ja molts usuaris es decanten per aquest sistema de calefacció per escalfar les seves llars i empreses. Tens dubtes o vols ampliar aquesta informació? Contacta amb el nostre expert i posa’l a prova!

6. Percentatge d’humitat constant

Un dels avantatges més rellevants de les briquetes de fusta és que sempre tenen el mateix percentatge d’humitat. D’aquesta manera tenim la certesa de que el rendiment serà el mateix cada vegada que ens decidim per comprar briquetes. A diferència de les briquetes de fusta, amb la llenya mai podem saber exactament amb quin percentatge d’humitat comprem el combustible per la nostra calefacció, fet que condiciona, evidentment, el seu rendiment, durabilitat i, per tant, el seu cost.

Les briquetes Acalora tenen un grau d’humitat sempre inferior al 10%. Aquest percentatge, sempre estable, és el resultat d’un minuciós procés de selecció de la fusta, assecat i posterior fabricació. En cap cas elaborem les briquetes si la fusta no està en les seves condicions òptimes per ser triturada i compactada.

Aquest avantatge de les briquetes és fàcil de comprovar per qualsevol usuari. Per què? Perquè les briquetes Acalora no contenen aglutinants ni productes químics que facin que ens mantinguin compactades, fet que provoca que amb humitat les briquetes es deformin o fins i tot puguin arribar a desintegrar-se lentament.

Com podem saber si una briqueta de fusta té el seu percentatge d’humitat òptim?

La forma més senzilla de saber si una briqueta té un percentatge d’humitat baix és observar la seva forma. Si la seva forma és completament rectangular i amb les serradures ben compactades, la briqueta està en el seu punt òptim d’humitat. Si pel contrari observem que el bloc no està molt compactat i es trenca fàcilment, significa que la briqueta té un percentatge d’humitat massa alt.

7. Encesa ràpida

El procés d’encesa de les briquetes és molt fàcil i breu perquè estan fabricades amb fusta seca i triturada. Un cop enceses i a l’estar tan compactades, ja no s’apaguen fins que s’ha consumit íntegrament la briqueta.

Per ajudar a una encesa encara més ràpida, podem incentivar-la amb alcohol de cremar o amb encenalls de fusta i/o paper de diari.

8. Eleven ràpidament la temperatura

Una qualitat molt rellevant, i de les que més valoren els nostres clients, és que les briquetes de fusta són un gran potenciador de temperatura. Tenen el poder d’augmentar exponencialment la temperatura amb molt poc temps.

“Amb les briquetes obtinc calor més ràpidament que amb la llenya”

Miquel, Balaguer, Lleida

En aquest aspecte les briquetes guarden similituds amb el carbó. Tot i que no arriben a tenir el seu elevadíssim poder calorífic, les briquetes fan un molt bon paper als nostres sistemes de calefacció (el carbó té unes 7.000 kcal mentre que les briquetes unes 5.000 aproximadament)

Per aquest motiu, per la seva gran capacitat d’elevar la temperatura en pocs minuts, les considerem un producte ideal per a calderes de llenya o carbó però també per a llars de foc.

Importa si la llar de foc està tancada o no? Tot i que podem utilitzar les briquetes en les dues, sí, el tipus de xemeneia importa. A les llars de foc obertes la contínua oxigenació del foc propicia que el combustible es consumeixi més ràpidament. En canvi, a les llars de foc tancades, escollim nosaltres la intensitat d’oxigen que li volem donar regulant d’aquesta forma el consum de les briquetes.

9. No produeixen cendres

Mantenir les nostres instal·lacions netes de cendra és completament necessari i, a més, molt important tant si parlem d’un sistema de calefacció per caldera, estufa de llenya o carbó o llar de foc. És important ja que és un aspecte que afecta directament al consum. Si no mantenim degudament la nostra instal·lació, les restes de cendra existents s’aniran acumulant sota del nou combustible i faran que aquest no es pugui consumir de forma natural.

Bé, doncs les briquetes de fusta són un producte que genera molt pocs residus; molt poques cendres. Al tractar-se d’un producte amb una elevada compactació, que es consumeix lentament i amb força, es crema pràcticament tot el producte. Evidentment, estan produïdes a base de fusta i deixen residus, però estem parlant aproximadament d’un 0,5% de cendra.

ceniza que se genera con las briquetas de madera

10. No requereixen una inversió inicial i es serveixen a domicili!

L’explicació més senzilla sobre què són les briquetes és la següent: són un substitut de la llenya. Llavors queda molt clar que els seus usos són pràcticament iguals que la fusta. Podem utilitzar les briquetes de fusta als mateixos dispositius que la llenya, és a dir, en estufes, calderes, salamandres i llars de foc.

Per tant, si ja disposem d’un dels sistemes de calefacció mencionats, no necessites fer cap inversió inicial per consumir aquest combustible natural, simplement cal adequar el sistema.

Es tracta d’un combustible còmode per a la combustió i que, a més, es serveix a domicili en palets de diferents tamanys o caixes. Entra ara i descobreix el preu de les briquetes.

 

Esperem que aquests beneficis us serveixin per conèixer més sobre les briquetes de fusta i pugueu valorar-les com a combustible per al vostre sistema de calefacció. Tens dubtes? Si tens alguna consulta, no dubtis en deixar-nos un comentari o envia-li un correu al Ramon, l’expert en briquetes i biomassa d’Acalora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *