Puesta en marcha de una caldera de leña o briquetas

Posada en marxa d’una caldera de llenya o briquetes

És setembre i tot i que el fred encara no ha arribat, la temperatura ja ens deixa entreveure que en unes setmanes arribarà l’hivern. Per assegurar-nos el bon funcionament de la nostra caldera de llenya o briquetes en el moment en què necessitem encendre-la, és una bona pràctica el fet de realitzar una neteja i posada en marxa unes setmanes abans. També és molt important fer un manteniment de forma continuada. 

Tot i que pot semblar un procés una mica complicat, és molt senzill. Avui us expliquem quins són els 4 passos que s’han de seguir per fer la posada en marxa d’una caldera de llenya o briquetes.

Puesta en marcha de una caldera de leña o briquetas

Posada en marxa d’una caldera de llenya o briquetes

Pas 1: Neteja de la caldera
El primer que hem de fer, és netejar la cambra de la caldera on crema el combustible. Amb les eines necessàries, hem de rascar els residus incrustats a totes les parets de la cambra i retirar les cendres generades. 

Pas 2: Neteja del tub de la xemeneia
Aquest pas és molt important perquè el fum pugui sortir amb normalitat. Si no el netegem de tant en tant, poden acumular-se residus i, en un moment donat, pot provocar que el fum no pugui sortir correctament i que torni cap a la caldera, provocant que aquesta s’ofegui i apagui. I, en situacions extremes, el sutge es podria arribar inclús a endendre. 

Pas 3: Revisió de la bona combustió
És important verificar que totes les tomes d’aire i tots els mecanismes que contribueixen en la combustió, estiguin ben regulats i equilibrats per aconseguir una òptima combustió. Aquest és un aspecte que podem anar verificant nosaltres mateixos periòdicament o amb l’ajuda dels tècnics especialistes que ens hagin instal·lat la caldera si tenim algun dubte tècnic.

Pas 4: Posada en marxa dels mecanismes
És important també revisar l’estat dels ventiladors, conductes i vàlvules d’entrada d’aire. Aquest també és un pas que podem realitzar nosaltres si sabem com fer-ho o deixar-ho a un tècnic especialitzat.

 

És molt important fer un bon manteniment de les calderes per un bon ús i també rendiment del combustible. Si la caldera està molt bruta, el resultat de la combustió no és òptim i, en conseqüència, s’ha de gastar més combustible per aconseguir el mateix resultat que si la caldera estigués neta. 

Des d’Acalora recomanem que es realitzi aquest procés de posada en marxa de forma anual.

 

Combustibles per una caldera de llenya o briquetes 

A continuació t’expliquem quins són els combustibles que pots utilitzar a la teva estufa o caldera de llenya o briquetes.

Combustibles recomanats

Si tens una estufa, una xemeneia o una caldera de llenya, pots utilitzar briquetes de fusta com a combustible, doncs el sistema d’ús i combustió és el mateix que el de la llenya, o també pots utilitzar llenya seca. No saps quin combustible escollir? Descobreix els avantatges i inconvenients de cada combustible en aquest article en el qual vam fer una comparativa Briquetes o llenya?  Quin escollir com a combustible per a la teva calefacció?“.

El carbó és un combustible que, tot i que en molt menor mesura, es segueix utilitzant en algunes cases. El seu poder calorífic és molt elevat, però sovint els seus inconvenients en la manipulació i emmagatzematge guanyen a aquesta característica. 

Combustibles recomendados para una caldera de leña o briquetas

Combustibles no recomanats

Les estufes i calderes de llenya o briquetes no estan preparades per cremar serradures o trossos petits d’encenalls de fusta, tampoc podem utilitzar en elles pellets o altres combustibles de biomassa com la closca d’ametlla o el pinyol d’oliva. Aquests combustibles naturals (serradures, closca d’ametlla i pinyol d’oliva, entre d’altres) podem utilitzar-los per encendre el foc però no com a combustible principal, almenys no en aquest tipus de caldera. Per aquests combustibles seria necessari instal·lar una caldera específica per aquest tipus de biomassa.

Combustibles no recomendados para una caldera de leña o briquetas

 

Manteniment d’una caldera de llenya o briquetes

El manteniment que hem de fer d’una forma més continuada per evitar que la caldera s’embruti massa (independentment del combustible utilitzat), és una neteja mínima de la cavitat on crema el combustible: hem de retirar la cendra perquè el foc sigui més viu i el combustible ens doni així, el millor resultat possible!

Des d’Acalora us animem a destinar el vostre dia de posada en marxa de la caldera unes setmanes abans que arribi l’hivern! Alguna recomanació per afegir?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *