briquetes-o-llenya

Briquetes o llenya? Quin escollir com a combustible per la teva calefacció?

Escollir el combustible per la nostra calefacció és una decisió molt important. I és important perquè, a part de voler tenir una temperatura de confort a casa, volem tenir la tranquil·litat de saber que hem pres la decisió correcta.

Entre els principals combustibles sòlids trobem les briquetes de fusta i la llenya. I molts usuaris es pregunten: Què és millor? Briquetes o llenya? Quina és la millor opció com a combustible per escalfar la meva llar? Doncs la resposta no és senzilla, la llenya per a xemeneies i calefaccions té uns avantatges i inconvenients, i les briquetes també.

briquetes-o-llenya

En aquest article farem una comparativa entre les briquetes i la llenya perquè pugueu valorar quin combustible és més idoni per les vostres estufes de llenya i sistemes de calefacció. Per fer la comparativa valorarem 7 aspectes clau que us poden ajudar a prendre una decisió: el poder calorífic, la duració, la humitat, l’encesa, l’entrega del producte i finalment el preu.

Poder calorífic

El poder calorífic és un dels aspectes més importants perquè és la quantitat d’energia que desprèn el combustible al produir-se la combustió. És la variable que ens indica la quantitat de calor que el combustible proporcionarà a la nostra llar.

briquetas-de-madera El poder calorífic mínim de les briquetes oscil·la entre les 5.000 i 5.300 quilocalories el quilo independentment de la fusta amb què estan fabricades. El seu poder calorífic es manté sempre igual gràcies a la seva elevadíssima compactació i al seu mínim grau d’humitat.
leña-para-chimeneas Tot i que el poder calorífic de la llenya depèn molt del tipus de llenya escollida, normalment oscil·la entre les 2.500 i les 4.000 quilocalories el quilo. Cal destacar que hi ha un factor molt determinant i sovint difícil de controlar en la llenya, i és el seu grau d’humitat; com més humitat tingui la llenya, menys poder calorífic proporcionarà.

Duració

La duració del combustible és un aspecte clau que hem de considerar, ja que és en definitiva el rendiment que obtindrem del combustible escollit.

briquetas-de-madera La combustió de les briquetes es realitza de tal forma que aprofita al màxim el producte. Al principi cremen de forma molt ràpida, el que ens ajuda a augmentar ràpidament la temperatura, i després s’estabilitza la temperatura i s’acaben consumint lentament.
leña-para-chimeneas Generalment la duració de la llenya és una mica més elevada que la de les briquetes. Tot i que depèn del tipus de llenya, generalment les fustes més nobles, és a dir, les més dures, acostumen a ser més duradores que les briquetes.

Humitat

El concepte de la humitat del combustible és molt important perquè del grau d’humitat del combustible depèn directament el seu rendiment.

briquetas-de-madera Les briquetes de fusta tenen un percentatge d’humitat sempre inferior al 10%. En cas contrari, la mateixa humitat deformaria la briqueta, ja que no porta cap tipus de producte químic ni additiu per la seva compactació. D’aquesta forma, tots els usuaris poden comprovar fàcilment aquest avantatge simplement observant la seva forma.
leña-para-chimeneas En el cas de la llenya, el grau d’humitat pot dependre de moltes variables: de l’època de l’any en què és comprada, del temps passat entre la seva elaboració i entrega del producte, del lloc on ha estat emmagatzemada, etc. Per obtenir un bon resultat amb la llenya aquest percentatge ha de ser inferior al 20% tot i que poques vegades es comercialitza llenya amb aquest baix grau d’humitat. Si la llenya no està seca, la calor en les estufes de llenya o calderes s’emprarà en evaporar la humitat i es perdrà eficàcia.

Encesa

La facilitat d’encesa d’un combustible és també un bon aspecte a considerar. Sempre és positiu conèixer el temps que tardarem a encendre el combustible i saber si és més o menys complicat fer-ho, ens pot ajudar a decidir-nos.

briquetas-de-madera Les briquetes de fusta són d’encesa fàcil. Gràcies a la seva composició de serradures compactades i el seu baix grau d’humitat (10%) prenen molt fàcilment.
leña-para-chimeneas Tot i que depèn del tipus de llenya, l’encesa de les fustes més dures, que a la vegada són les més duradores, és normalment més difícil i costós que l’encesa de les briquetes.

Entrega del producte

La forma com els provïdors ens entregaràn el producte final a casa nostra és un punt molt rellevant que pot ajudar-nos a prendre la decisió final. Hem de tenir en compte tan el format com el volum que ocuparà el combustible a casa nostra.

briquetas-de-madera El format d’entrega de les briquetes Acalora es realitza en palets, el que fa que sigui còmode i net, a més es col·loca el més a prop de la caldera possible, facilitant al client la posterior alimentació de la caldera sense suposar un esforç extra. En un palet de 120x80cm hi caben 1.100 kg de briquetes, en canvi, en un mateix palet amb llenya només aconseguiríem posar-hi 500 quilos. Gràcies a la forma geomètrica de les briquetes aconseguim una organització òptima del producte al palet.
leña-para-chimeneas La llenya normalment s’entrega bolcada en un lloc exterior de casa i després el comprador ha de ressituar-la i organitzar el combustible al lloc desitjat. A més, la llenya requereix d’un àmpli espai per guardar-la.

Preu

Òbviament el preu, juntament amb el coneixement d’ambdós combustibles, és un factor que tindrem en compte per valorar l’opció de compra.

briquetas-de-madera Les briquetes són el resultat d’un procés de fabricació que ens permet obtenir un producte fiable i sobretot còmode per escalfar les nostres cases, tot i que el seu preu és una mica més elevat que el de la llenya.
leña-para-chimeneas Tot i que mai podrem estar segurs del grau d’humitat de la llenya que comprem, el seu preu és una mica més econòmic que el de les briquetes.

Esperem que us hagi servit la nostra comparativa per decidir quin combustible és més còmode, rendible i convenient per escalfar casa vostra, si les briquetes o la llenya per llars de foc i calefaccions.

Si les briquetes de fusta t’han semblat una bona opció, visita la nostra botiga online per descobrir els millors preus i qualitat aquí. Des d’Acalora podem assegurar-li el subministrament per tot l’hivern, un altre aspecte clau a tenir en compte 😉 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *